Ivo Svetina

Spoštovana gospa ministrica!

Ravnokar sem bil pri gospodu Mihi Turšiču v Moderni galeriji, kjer že tretji dan gladovno stavka. Ker g. Turšiča dobro poznam in vem, da je predvsem popolnoma  predan svojemu delu in poslanstvu in ker vem tudi, da je zelo dosleden človek, ki svojih odločitev ne spreminja, čutim dolžnost, ne kot predsednik stanovskega društva, ampak kot slovenski pesnik in dramatik, da izrazim popolno solidarnost z g. Turšičem, saj je svoje življenje zastavil za višje in ne svoje osebne interese in cilje. Menim, da ne gre več za vprašanja birokratske narave, ampak za vprašanje človeškega življenja in slovenske umetnosti ter kulture.  Nenehno zmanjševanje sredstev za kultur, navkljub Vašim uspešnim prizadevanjem za leti 2016 in 2017, pomeni uničevaje temelja, na katerem smo se Slovenci utemeljili. In tudi mnogih slovenskih umetnikov; zaradi tega ne gre le za vprašanje proračuna, ampak za vprašanje eksistence! Žal tega ne predsednik vlade ne finančni minister ne moreta (?) razumeti. Sporočilo g. Mihe Turšiča je jasno: on ne rabi naše podpore, on je podpora našim zahtevam, da se sredstva za kulturo znova dvignejo na raven iz leta 2009!

Vem, da se bo našlo nešteto argumentov, zakaj KSEVT ni dobil zaprošenih sredstev, a ti argumenti v hipu izpuhtijo, če jih soočimo z odločitvijo g. Mihe Turšiča.

Apeliram na Vas, spoštovana gospa  ministrica, da v okviru svojih pristojnosti storite vse, da se bo ta sramota za slovensko kulturo nemudoma uredila in končala.

S spoštovanjem.

Ivo Svetina

3. 10. 2015

Ivo Svetina